Darujte 2% z dane
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Login

Berte železo vážne

Nacuvajte svojmu telu

Bratislava 26.11.2020

Viac ako 50 % pacientov s chronickým ochorením obličiek štádia 3-4 má nedostatok železa.

 

Milí pacienti dnešný deň, 26.11.2020, je Svetový deň deficitu železa. Do svetovej kampane, ktorá sa dnes koná, sa prvýkrát v histórii pripája aj Slovensko a naša Spoločnosť dialyzovaných a transplantovaných. Myslíme si totiž, že naše pripojenie sa ku kampani pre vás môže byť veľmi prínosné. Kampaň s názvom BERTEŽELEZOVÁŽNE / TAKEIRONSERIOUSLY vám totiž pomôže spoznať aj veľmi netypické príznaky nedostatku železa. Kampaň má za cieľ:

 

•   Zvýšiť povedomie o deficite železa ako o závažnom probléme pre verejné zdravie.
•   Poukázať na skutočnosť, že deficit železa a anémia z deficitu železa významne ovplyvňujú životy tých, ktorých sa tento zdravotný problém týka.
•   Poskytnúť informácie, ktoré ľuďom pomáhajú rozpoznávať najbežnejšie a často prehliadané príznaky.
•   Podporiť ľudí, ktorým nedostatok železa spôsobuje zdravotné problémy, alebo pociťujú viaceré symptómy, aby vyhľadali svojho lekára a podstúpili potrebné vyšetrenia.

 

Prečo pacientom s chronickým ochorením obličiek (CKD) hrozí zvýšené riziko deficitu železa?
Ak sa vaše chronické ochorenie obličiek rozvinie do pokročilejšieho štádia, zvýši sa tiež pravdepodobnosť vzniku anémie. K anémii dochádza, ak vaše červené krvinky neobsahujú dostatok hemoglobínu, aby dokázali transportovať do rôznych častí tela potrebné množstvo kyslíka. Takmer všetci pacienti s chronickým ochorením obličiek (CKD) 5. stupňa sú anemickí.
Ak sa u vás popri CKD rozvinie anémia, jednou z príčin môže byť deficit železa. Až polovica pacientov s CKD 2. až 5. stupňa trpí niektorou formou deficitu železa. Deficit železa pri chronickom ochorení obličiek vzniká, ak sa prísun a potreba železa v organizme dostanú do nerovnováhy. To môže nastať v dôsledku:
- straty krvi (a tým aj železa) spôsobenej častými odbermi krvi na testovanie,
- dialýzou, ak je vaše ochorenie v pokročilejšom štádiu,
- nedostatočným príjmom železa spôsobeným konzumáciou menšieho množstva potravín, ktoré sú bohaté na železo,
- zníženým vstrebávaním železa zo stravy do krvného obehu.

Varovné príznaky deficitu železa pri chronickom ochorení obličiek

Jedným z hlavných príznakov deficitu železa je vyčerpanosť, extrémnejšia forma únavy. Ak sa u vás prejavuje vyčerpanosť, môžete niekoľko dní v týždni pociťovať fyzické a psychické vysilenie a nedostatok energie, dokonca aj vtedy, ak ste nerobili žiadnu mimoriadne únavnú fyzickú aktivitu. Môžete tiež cítiť príliš veľké vyčerpanie na to, aby ste dokázali robiť bežné každodenné činnosti, ako je obliekanie alebo nákupy. Často môžete byť príliš unavený(-á) na to, aby ste trávili čas s priateľmi alebo rodinou.

Ruky-nohy

Únava a vyčerpanosť sú tiež veľmi dobre známe príznaky anémie a chronického ochorenia obličiek, takže ak vás trápi únava, je dôležité o tom povedať lekárovi, aby mohol zistiť, čo to spôsobuje. Nezabúdajte, že ak je vaša únava spôsobená deficitom železa, je možné tento stav liečiť. Lekár vám môže odporučiť liečbu, ktorá bude pre vás najvhodnejšia.

MODRINY

 

Existuje mnoho ďalších prejavov, ktoré môžu napovedať, že máte deficit železa alebo anémiu z nedostatku železa. Môže ísť o tieto príznaky:

- závraty, podráždenosť a porucha pozornosti, bledosť, dýchavičnosť a búšenie srdca, zápal jazyka alebo sucho v ústach, citlivosť na chlad, alebo silná bolesť hlavy.

HLAVA

 

 

Keďže existuje množstvo ochorení, ktoré môžu mať rovnaké príznaky ako deficit železa, je dôležité, aby ste sa o všetkých príznakoch porozprávali so svojím lekárom. Lekár tak bude môcť stanoviť najpravdepodobnejšie príčiny.

UNAVA

 

Viac o príznakoch sa dočítate na webstránke https://www.takeironseriously.com, ktorá bude v decembri 2020 aj v slovenskom jazyku.

Informácie nájdete aj na Instagrame a Twitteri použitím označenia #IDDay2020 #TakeIronSeriously #IronDeficiency # IronDeficiencyDay.

 

Napíšte komentár

  

  

  

Môžete použiť tieto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>