Darujte 2% z dane
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Login

O transplantáciách a darcovstve orgánov sa hovorí málo. Hovorme o nich viac.

V duchu tohto motta sa niesol prednáškový odborný  seminár na podporu transplantačného programu a darcovstva orgánov , ktorý sa uskutočnil 15.1.2015 v priestoroch Divadla v Púchove. Kinosála sa zaplnila do posledného miesta. Zaujímavé informácie , ucelené prednášky, dych zastavujúce fakty.  Skutočné príbehy pacientov, pre ktorých bola len jediná šanca na prežitie  – transplantácia orgánu od darcu.  O tom bol seminár, ktorý svoji príhovorom otvoril primátor mesta Púchov, Mgr. Rastislav Henek.

Odborné prednášky o legislatívnej úprave, o darcovskom a transplantačnom programe odprezentovali poprední lekári z FN v Martine  – MUDr. Ivana Dedinská, PhD. a MUDr. Juraj Miklušica.  MUDr. Milan Luknár z NÚSCH a.s. v Bratislave  prezentoval zlyhávanie a nahradenie srdca. Mgr. Iveta Makovníková priblížila zriedkavé, ale veľmi závažné ochorenie – pľúcnu artériovú hypertenziu. Aj pre toto ochorenie je jediný možnú spôsob liečby – transplantácia pľúc.  Odborné prednášky vystriedali informácie o transplantáciách a darcovstve orgánov, v podaní zástupcov pacientskych organizácií. Pacient, ktorého kvalita života je v  období terminálneho zlyhania orgánu veľmi nízka,  a reálne  sa ocitá jednou nohou na „druhej strane“,  dokáže najlepšie sprostredkovať svoje pocity pred a po transplantácii.  Takíto pacienti  vedia  popísať, čo pre nich znamenal orgán od darcu. Aj preto sa snažia odovzdávať informácie o nespochybniteľnom význame darovania orgánov a šíriť pozitívnu mienku o transplantáciách. Táto téma sa netýka len nich a úzkej skupiny ľudí v našej spoločnosti. Táto téma sa týka každého z nás. Preto je dôležité, aby sme o nej hovorili, mali dostatok informácií , zamýšľali sa nad darovaním orgánov… nielen z pohľadu darcu, ale aj z pohľadu čakateľa. Nikdy totiž nevieme na ktorej strane sa ocitneme.

 

 IMG_3979 IMG_3943 IMG_3983 IMG_3994    IMG_4006 IMG_4009 IMG_4012 IMG_4018

 038

 

Napíšte komentár

  

  

  

Môžete použiť tieto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>