Darujte 2% z dane
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Login

1.Slovenské športové hry transplantovaných a dialyzovaných Zelená voda 2016

V príjemnom prostredí rekreačnej oblasti Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom sa v termíne od 30.09. do 02.10. 2016 konali športové hry transplantovaných a dialyzovaných pacientov. Nám obličkárom sú tieto hry dobre známe, pretože si meriame svoje sily v športových zápoleniach už po devätnástykrát. Tohto roku si však mali s nami možnosť zmerať sily prvýkrát aj športovci po transplantácii srdca, pečene, či pľúc.

Súťažilo sa v siedmych základných disciplínach: v tenise, stolnom tenise, vrhu guľou, hode kriketkou, behu na 100m, chôdzi na 3000m a šípkach. Aby sme spríjemnili atmosféru a povzbudzovanie aj rodinným príslušníkom, či priateľom, zorganizovali sme aj pre nich možnosť súťažiť v samostatných kategóriách.

Naše športové hry poctil svojou návštevou aj Libor Charfreitag, účastník tohtoročných olympijských hier v Riu, ktorý naše hry otváral. V krátkom príhovore sa s nami podelil o svoje skúsenosti a športové výsledky a všetkým športovcom zaželal veľa úspechov a športového šťastia v samotných pretekoch. V zajatí novinárov a televízie potom ešte dlho odpovedal na ich zvedavé otázky, pričom sa nezabudol odfotografovať ani s našimi súťažiacimi.

Jednotlivé disciplíny mali svoj časový harmonogram. Vrh guľou, hod kriketkou a beh na 100m prebiehali na atletickom štadióne neďalekej ZŠ Odborárska. Ostatné disciplíny  sa konali v areáli Zelenej vody. Každý súťažiaci sa snažil vydať zo seba maximum, samozrejme podľa svojich schopností. Premočené tričká svedčali o veľkom sústredení sa, pričom niektorí športovci siahali neraz až na dno svojich síl, za čo zožali nemalý potlesk. Veľkým pozitívom hier bolo, že i keď sa hier zúčastnili štyri rôzne pacientske organizácie, všetci športovci sa povzbudzovali navzájom.

Na naše športové hry zavítali aj lekári z transplantačných centier z Bratislavy (pod vedením primárky Dr. Žilinskej, ktorá je zároveň aj prezidentkou Slovenskej transplantologickej spoločnosti) a Martina (pod vedením primárky Dr. Dedinskej). Niektorí z nich sa dokonca zapojili aj do súťaženia s pódiovými výsledkami, čo nás veľmi teší. Pred večerou sme využili ich milú prítomnosť na prednášku, prostredníctvom ktorej informovali prítomných o situácii v oblasti transplantácii, o podmienkach a aktuálnom vývoji u nás v porovnaní so zahraničím atď. Keďže sa nás daná problematika bytostne dotýkala, nebolo divu, že otázok v diskusii bolo viac než dosť.

V sobotu po večeri vyvrcholili športové hry oceňovaním víťazov.  Zvíťazili však všetci tí, ktorí prišli a ukázali sebe i celému svetu, čo dokáže človek po úspešnej transplantácii, ako aj to, že viera v seba samého, za pomoci našich blízkych, nás dokážu vrátiť takmer do plnohodnotného života.

 

Dušan Križko

Prezident SDaT

IMG_0825a IMG_0821a IMG_0820a IMG_0814 IMG_0764 IMG_0883as

 

Napíšte komentár

  

  

  

Môžete použiť tieto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>