Darujte 2% z dane
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Login

Informačno – diskusné stretnutie pacientov a lekárov

ZO SDaT Bratislava cez „Poradňu pre pacientov“ zorganizovala 1. júna  zaujímavé stretnutie lekárov a pacientov. Bolo to informačno – diskusné stretnutie dialyzovaných pacientov – čakateľov na transplantáciu obličky s lekármi z Centra pre transplantácie obličky v Bratislave.fotoInfoBA

Zúčastnili sa ho pacienti 4 bratislavských dialyzačných stredísk a aj pacienti z dialyzačných stredísk v rámci západoslovenského regiónu (cca 50 osôb).

Toto stretnutie iniciovala MUDr. Zuzana Žilinská, PhD., MHA (Zástupca prednostu Urologickej kliniky s Centrom pre transplantácie obličiek; Prezidentka Slovenskej transplantologickej spoločnosti SLS).

Prítomný bol aj MUDr. Martin Chrastina, PhD., (nefrológ, regionálny koordinátor pre odber orgánov na transplantácie) a neskôr sa pripojila aj MUDr. Miroslava Sersenová, PhD., (nefrológ).

Naši pacienti sú nedostatočne informovaní, zdĺhavo vyšetrovaní, viazne posielanie na osobné konzultácie, nemajú potrebné kompletné každoročné vyšetrenia a pod., v dôsledku čoho sú často frustrovaní a nahnevaní na transplantačné centrá. V snahe pomôcť si a urýchliť transplantáciu obličky, sa potom  registrujú v iných transplantačných centrách (Martin, Banská Bystrica) ale obvykle bez výraznejšieho efektu.

Osobné stretnutie a diskusia s lekármi prinieslo viac svetla do problematiky zaradenia na čakaciu listinu na transplantáciu obličky i systému bodovania aj následného výberu. Čakateľov na transplantáciu ku dňu 1.6.2017 bolo 259 pacientov. Boli sme informovaní aké sú počty čakateľov podľa krvných skupín v jednotlivých transplantačných centrách atď. Lekári dôkladne vysvetlili a objasnili pacientom všetky nejasnosti týkajúce sa potreby kompletnej dokumentácie a vyšetrení, aby sa predišlo komplikáciám nesúvisiacich priamo s transplantáciou obličky. Ak sú prítomné už pred transplantáciou nezistené zdravotné problémy, po transplantácii obličky zbytočne sťažujú a komplikujú liečebný postup. Uviedli konkrétne príklady z praxe.

Pacienti dostali konkrétne odpovede na svoje otázky, prípadne si dohodli ďalšie osobné konzultácie s prítomnými lekármi.

Myslím, že toto stretnutie splnilo očakávanie všetkých prítomných a dúfame že v tomto duchu budeme pokračovať.

Marta Ďurovičová (ZO SDaT Bratislava)

 

Napíšte komentár

  

  

  

Môžete použiť tieto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>